A Sheltie, csak küllemében hasonlít a Rough Collie-ra, a hosszúszőrű skótjuhászra. Eredetileg ízig-vérig munkakutya volt, egy igazi minden lében kanál kis örökmozgó. Ragaszkodó, szelíd természetének és könnyű taníthatóságának köszönhetően ideális társ. Idegenekkel szemben tartózkodó, de nem lehet félős. Méretei alkalmassá teszik őt, akár kisebb lakásban családi kutyának is, ha kellően aktív, mozgékony a család és szabadidejükben szívesen kirándulnak nagyokat és persze a napi kiadós sétákról sem feledkeznek meg. Na meg persze, ha elnézik kissé szószátyár természetét.

Különböző sportágakban is kipróbálhatjuk magunkat vele, játékossága miatt, alighanem jó társara találunk benne ezen a területen is. Az agility pályán méretkategóriájának koronázatlan királya, de tanulékonysága és munkakedve sok területen kamatoztatható. Ismerünk sikeres frizbis, dog dancinges, sőt akár terápiás Sheltiet is, de ősi ösztöneit is előcsalhatjuk, ha eredeti rendeltetésében, birkák mellett próbáljuk kibontakoztatni tehetségét.

- Marmagasság: 33-38 cm

- Testtömeg: 8-9 kg

- Várható élettartam: 10-14 év

Nevelésénél fontos figyelembe venni, hogy kistestű kutyaként hajlamos a családban átvenni az irányítást, következetes gazdit kíván.

Szőre hosszú, erősebb fedőszőrből és dús aljszőrzetből áll, mi gondos és rendszeres ápolást igényel, hosszan és nehezen vedlik, ezt mindenképpen gondoljuk végig, ha a fajta mellett tesszük le a voksunkat. 

Etetése nyilván szokás kérdése, érdemes inkább kevés, de jó minőségű hússal vagy táppal etetni. Hajlamos az elhízásra is, nagyon kell ügyelni, hogy az aktivitásnak megfelelő mennyiségű élelmet kapjon.

A hazai Sheltie állomány alapvetően egészséges, a Brit Pásztorkutyákra jellemző szembetegségek előfordulhatnak, de ez ellen sokat tehetünk, ha gondos tenyésztőtől mentes állományból választunk.

TÁMOGATÓINK ÉS  PARTNEREINK

© 2015 by Paranoid Android. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now