Ez a kutyafajta rendkívül szívós, munkabíró, képes naponta több mint 60 km-t is megtenni, miközben folyamatosan a nyája körül futkos, és oda tereli őket, ahová kell. Kiválóan bírja a hőséget. Bár nem túl nagy, nagyon is tekintélyt parancsolóan tud fellépni, hiszen megszokta, hogy egy egész nyájat kell irányítania. Nagyon okos és hozzászokott az önálló gondolkodáshoz. Független és munkamániás. Gazdájához nagyon ragaszkodik, mindig engedelmeskedik neki. Büszke arra, hogy a rábízott feladatokat kiválóan elvégzi. Minden jellemvonásában abszolút vidéki kutya, ebben a környezetben érzi magát a legjobban. Az kelpie alapvetően nagyon kiegyensúlyozott. Éberen figyeli a környezetét, és ha veszélyt észlel, ugatással jelzi.

Általában jól kijön más kutyákkal, nem keresi a veszekedést. Ha azonban arra van szükség, jól tudja érvényesíteni az akaratát. Ha megfelelően szocializálták, a macskák és egyéb háziállatok sem okoznak gondot a számára, és a gyerekekkel is igen jól viselkedik. Idegenekkel szemben meglehetősen félénk, ezért őrkutyának nem alkalmas.

Az ausztrál kelpie mozgásigénye óriási! Ez a fajta a világ egyik legmozgékonyabb munkakutyája, ezért rendkívül sok mozgásra, helyre van szüksége. Semmilyen körülmények között nem szabad megkötni, kennelbe zárni! Legendás terelőkutya. Ma Ausztráliában 70-80 ezer kelpie-t használnak a hatalmas nyájak melletti munkára. Rendkívüli munkaszeretete, koncentrálóképessége, kitartása és csekély mértékű agresszivitása miatt kitűnően alkalmas mentőkutyának is.

Átlagos családi kutyaként való tartása nem problémamnetes, mivel feltétlenül szüksége van terelőmunkára. Nagyon szereti a sok mozgást igénylő sportokat is, az ügyességi próbákat vagy a labdázást (flyball). Sem szórakozás, sem versenyzés közben nem hagyja cserben a gazdáját.

(Forrás: www.kutyafajtak.hu)

TÁMOGATÓINK ÉS  PARTNEREINK

© 2015 by Paranoid Android. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now