Robert Kaleski 1893-ban kezdett a fajtával foglalkozni, és ő volt az, aki 1902-ben elkészítette a cattle dog standard-javaslatát. Tervezetét a Cattle and Sheep Dog of Australia-hoz és a Kennel Club New South Wales-hez nyújtotta be engedélyeztetésre. 1903-ban meg is kapta a hozzájárulást.
Felépítése leginkább a kelpie-hez hasonlít. Közepes méretű, izmos eb. Fülei felállóak. Feje keskenyedő szemei mély sötétbarnák. Hátvonala egyenes, ágyéka meglehetősen széles,  mellkasa mély, hasa felhúzott. Végtagjai eléggé izmosak és párhuzamosak. Farkát lógatva hordja. Kék és vörös színben fordul elő.
A cattle dog nagyon gyorsan tanuló kutya. Gazdájához, szeretteihez rendkívüli módon ragaszkodik. Már kölyök korában is szinte első szóra rohan vissza gazdájához.  Mentő vagy őrző-védő kutyának egyaránt kiképezhető, de az agility is igazán megfelelő terep számára. Ez a sport szellemileg és fizikailag egyaránt alkalmas kihívás számára. Egy örökletes betegségektől mentes cattle dog igen gyakran 15 éves korában is friss és fürge társa gazdájának.

 

 

Néhány érdekesség a fajtával kapcsolatban:
- kifejezetten kedvelt fajta a lovasok körében
- létezik rövid farkú változat is, de azt külön fajtaként jegyzik
- Stanley Coren, A kutyák intelligenciája című könyvében a 10. helyre sorolta a fajtát
- az Ausztrál házaspár Les and Esma Hall kutyája, akit Bluey-nak hívtak pontosan 29 évig, 6 hónapig és 12 napig élt, amivel be is került a Guinness Világ rekordok közé
- képes helyből 2 méternél magasabbra ugrani
- mancsával nagyon ügyesen bánik; a kilincsre rámarkolva nyitja az ajtót, vagy a gazdája kezét magához húzza egy kis simogatásért
- úgy tartja a mondás, hogy olyan az ugatása, mint a hiénának és olyan a harapása, mint az aligátornak.

 

TÁMOGATÓINK ÉS  PARTNEREINK

© 2015 by Paranoid Android. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now