A border collie egészséges fajta, szőrzete nem igényel sok ápolást, nem ugatós, lakásban és kertben tartva egyaránt kellemes társ, de hatalmas mozgásigényét mindenképp ki kell elégítenünk. A border nagyon gyorsan tanul, de pont kimagasló intelligenciája miatt sok foglalkozást igényel, ezért csak olyan gazdának javasolható, aki nem sajnálja az időt és fáradtságot a kutyájára, aki ezt bőségesen meghálálja. Ideális társ, ha az ember családtagnak, társnak, barátnak tekinti. Ha képes arra, hogy mindennap foglalkozzon vele, ha ki tudja elégíteni fizikai, de főleg szellemi igényeit. Azok viszont, akik nem tudják biztosítani a rendszeres elfoglaltságot, nagyot fognak csalódni, mert ha mi nem foglaljuk le kapacitását, keres magának elfoglaltságot. Rendkívül találékony ugyanis abban, hogyan tudja magára felhívni a figyelmet: amit lehet, megrág, a kertben ás, az ételt ellopja az asztalról, bármilyen elől maradó tárgyat tönkretesz. Nem rosszaságból! De nem bírja a semmittevést. Ha nem készül fel a gazdi arra, hogy az új családtagra rengeteg energiát kell szánni, ha nem a kutyázást választja egyedüli hobbinak, csupán egy kedves társat keres, aki mellette van, ne válasszon border collie-t! A borderesség életforma. Nem érdemes sem a saját, sem a kutya életét megnehezíteni a rossz fajtaválasztással.

 

TÉNY:

Nagyon fontos tudni, hogy mint minden népszerűbb fajtának, a border collie-nak is vannak előforduló fajtára jellemző betegségei. Ilyenek lehetnek a Retina sorvadás-mely vaksággal jár, vagy a csípő és váll ízületi diszplázia-mely mozgásszervi betegség és olykor komoly fájdalommal jár.

Ha fontos számunkra, hogy valóban mentes legyen ezektől a komoly betegségektől kutyánk, ne vásároljunk szaporítóktól, hanem keressünk fel egy felelős tenyésztőt. Sokszor azt hiszik az emberek, hogy a törzskönyv miatt ilyen drágák a kiskutyák, pedig az igazság, hogy főleg a megfelelő orvosi ellátás és szűrővizsgálatok, valamint a szakszerű ellátás miatt. Bár egy szaporító jóval olcsóbban adja őket, de képzeljük el mivel etethette és milyen orvosi ellátást kaphattak, ha azon a pénzen amit az óvatlan vásárló kifizet, még haszna is van.

(Forrás: club-info.hu, bordermania.hu)

TÁMOGATÓINK ÉS  PARTNEREINK

© 2015 by Paranoid Android. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now