A sok bunda alatt levő kutya jó felépítésű és természetes alakú, hosszabb mint magas, mély mellkassal és jó szögeléssel, tehát egy igazi atléta, akinek nem kihívás mérföldeket leszaladni vagy akadálypályás (Agility) versenyeken részt venni. A szőrzet legyen kissé durva tapintású, dús aljszőrzettel. A koponya széles és sima. A beardie egyik legvonzóbb jellemzője a bölcs, kedves arckifejezése. Ami a vérmérsékletét illeti, a beardie legjobban azokat vonzza, akik egy intelligens, könnyen irányítható, energikus kutyát szeretnének. Szeretik az emberek társaságát, ezért ha egész nap magukra vannak hagyva, nehezen kezelhető és romboló kutyákká válhatnak. Rendszerint gyerekszerető fajta és szeret játszani, de nem szabad elfelejteni, hogy terelőkutyák és ösztönből megkaphatják a szaladgáló gyerekek bokáját, kezét. Ezért mindig felügyelet alatt kell tartani a gyerekekkel játszó szakállas collie-t.

Terelési stílusuknak fontos eleme az ugatás, tehát a beardie-k rendszeresen ugatással fejezik ki a lelkiállapotukat. Általában békésen együtt élnek más kutyával és állattal, de az első bemutatkozás érdekessé válhat, ha a beardie terelési ösztönét felizgatják. Ha jól kezelik őket, nagyon könnyen tanítható és szolgálatkész fajta, de nem bírják a kemény és zavaros kiképzési módszereket, mert rendkívül érzékenyek az emberi hangulatra és magatartásra. Határozott, magabiztos és pozitív megerősítésre alapozott módszer, valamint egyértelmű kommunikáció segítségével a beardie kellemes és irányítható társ.

A szakállas collie-k szeretik az Agility-t, az engedelmes munkát, a terelést és bármikor boldogan dolgoznak gazdájukkal.

A kirobbanó, optimista kedélyük, az állandóan újszerű megoldást kereső hajlamuk mellett a beardie-kkel együtt dolgozni sosem lesz unalmas, és legtöbbszőr sajnos kiszámítható sem. A jó humorérzék kötelező jellemzője a beardie tulajdonosnak. Meglehetősen egészséges fajta. Meg kell említeni a csípőizületi diszpláziát és az autoimmun betegségeket, de ezek sok más fajtához képest kisebb arányban jelentkeznek. A hosszú bunda miatt kialakulhatnak bőrproblémák, ha nincs rendszeresen ápolva, vagy nyirkos időben jól megszárítva, főleg a talpak környékén. Átlagos élettartamuk körülbelül 14 év.

(Forrás: www.club-info.hu)

TÁMOGATÓINK ÉS  PARTNEREINK

© 2015 by Paranoid Android. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now